Activiteiten

 
De Stichting Vrienden van ’t Zand heeft als doel de cultuurhistorische betekenis van het kerkgebouw en de parochie te bevorderen. Daarvoor zet de stichting de bijdragen van de donateurs in en middelen geworven uit andere fondsen. Daarmee heeft de stichting in de loop van de tijd de volgende projecten gerealiseerd.

Counters
De stichting heeft twee verrijdbare counters laten maken die gebruikt kunnen worden voor het serveren van koffie en thee.

Licht en zicht (2008)
In 2008 is de entree van de kerk volledig vernieuwd. De wand die de garderobe en de dagkapel van de kerk scheidde werd weggenomen en beide ruimtes werden opnieuw ingericht. Tussen de dagkapel en de kerk werd een glazen wand geplaatst, die zicht geeft op de kerk ook als alleen de dagkapel toegankelijk is, in het bijzonder op het 16e eeuwse Mariabeeldje dat linksvoor in de kerk geplaatst is.
In de dagkapel werd plaats gemaakt voor schilderij ‘Maria ten Hemelopneming’ van Anthonius Brouwer, nadat het met steun van onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds kon worden gerestaureerd. Dat werk is in 1864 gemaakt voor de Elleboogkerk. Na de sluiting van die kerk was het lange tijd opgeslagen in de Xaveriuskerk.

“Bron”, Michiel Jansen (2010)
In 2010 is in een nis rechts vooraan in de kerk een beeld geplaatst van de Amersfoortse kunstenaar Michiel Jansen, getiteld "Bron". Het verbeeldt de patroonheilige van de kerk, Franciscus Xaverius, op moderne wijze. Het vormt daarmee een contrast met de 19e eeuwse voorstelling van Maria ten Hemelopneming aan de andere zijde van het ingangsportaal.

Folder (2013)
Er is een folder gemaakt die de bezoekers van de kerk uitleg geeft over de geschiedenis van het gebouw en het interieur.

Jubileumboek (2017)
Ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van het gebouw is er een omvangrijk boek gemaakt dat de geschiedenis van de geloofsgemeenschap, het gebouw en het interieur belicht.

Donateursbijeenkomsten
Met enige regelmaat houdt de stichting bijeenkomsten voor de donateurs en andere belangstellenden, waarin lezingen gehouden worden over de geschiedenis van de kerk en de activiteiten van de stichting worden toegelicht.    

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius - 't Zand 31, 3811 GB Amersfoort.
Bereikbaar iedere werkdag van 9.00-12.00 u. tel 033 4721705, of 
email.
Voor dringende pastorale zorg kunt u bellen naar: 06-57541222.